• Sheung Man Court

  • Sheung Man Court

  • Landscape Deck at 3/F

  • Landscape Garden at 2/F


New Buildings V1.2
Final Gold

Overall Score

Sheung Man Court is subsidized sales flat development located at Kwai Chung which was formerly Tai Wo Hau Staff Quarters. It has a 38-storey site specific block with 13 modular flats per floor on a 3-storey podium which provide 494 flats with internal floor areas ranging from about 26.6 m2 to 42.6 m2.
The overall design of Sheung Man Court aims to optimize the development potential and to create a sustainable and healthy living environment with a balanced solution to meet various design requirements under site specific and development constraints.

Green Features

Site Aspects

  • Minimised wind amplification and daylight access impact on neighbourhood
  • Provide convenient pedestrian access to basic services and recreational facilities

Materials Aspects

  • Provide 85% modular and standardized elements
  • All refrigerant of A/C units are R410A to reduce ozone depletion and global warming potential 
  • All insulation materials are CFC and HCFC free with an ozone depleting potential of zero 

Energy Use

  • Consideration in site planning, building orientation and building envelope were taken to enhance energy performance of the building
  • 30% and 25% energy reduction of lighting and HVAC system in common area respectively

Water Use

  • Use of water efficient devices leading to an aggregate annual potable water saving of 30%
  • Reduction in annual sewage volumes by at least 40%

Indoor Environmental Quality

  • VOCs, Formaldehyde and Radon levels in the project shall comply with the “Good” Class of the IAQ Certification Scheme.
  • 100% of all normally occupied spaces in the residential portion of the development is lit with an average daylight factor of 1% or more.
  • Fresh air provision is increased by 30% in normally occupied areas for office area
  • Provision of amenity features for the residents and facilitate the operation and maintenance

Innovations and Additions

  • Twin tank design has been incorporated for the potable water system and flushing system.
  • Adopt Building Information Modeling (BIM) during design and construction stage to allow more accurate coordination and planning of resources. 
  • Provision of multi-sensory map with tactile guide path to assist persons with visual impairment to various facilities of the estate.


Project Details

Completion Year 2020
Number of Blocks 1
Number of Storeys 41
Type Residential

Project Team

Back

  • 1/F, Jockey Club Environmental Building, 77 Tat Chee Avenue, Kowloon Tong, Hong Kong.
  • +852 3994 8888
  • [email protected]

  • © 2022 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.
  • Disclaimer

Stay connected:




© 2022 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.
Disclaimer