• CUHK Medical Centre Overview

  • CUHK Medical Centre lower ground entrance

  • CUHK Medical Centre lower ground entrance lobby

  • CUHK Medical Centre ground floor main lobby


New Buildings V1.2
Final Platinum

Overall Score

The CUHK Medical Centre (CUHKMC) is a non-profit, private teaching hospital wholly owned by The Chinese University of Hong Kong. In line with the not-for-profit principle, all surpluses from all healthcare services will be ploughed back to the hospital or hospital development and the CUHK Faculty of Medicine for research and teaching. The project includes a fourteen-storey hospital building with a gross floor area of about 95,000 square metres. It aims to provide over 500 hospital beds. CUHKMC is carefully designed to be user-friendly for all ages, including patients, visitors and staff. Services are streamlined to better cater for patient needs and to eliminate unnecessary waiting and transfer.
CUHKMC introduces multiple systems to be a smart hospital. It has adopted various innovative construction technologies and digital management systems during the construction phase, enabling CUHKMC to become a leading example of Hong Kong’s innovative building practices.

Green Features

Site Aspects

  • Building entrance is convenience for users using public transport to access to the building
  • Majority of the Urban Design Guidelines in HKPSG complied
  • Ecological value of the Site improved
  • No wind amplification around the Site
  • Access to daylight of neighbouring sensitive buildings maintained 
  • Environmental monitoring and auditing implemented

Materials Aspects

  • Sustainable sources timber used 
  • 83% of building materials are locally manufactured
  • Non-CFC based refrigerants used

Energy Use

  • >25% of energy saving over base case
  • >20% reduction in peak electricity demand
  • Embodied energy assessment through Life Cycle Assessment conducted 
  • Full testing and commissioning report with operation and maintenance manual 
  • Full metering and monitoring system on energy use
  • Building orientation optimization, spatial planning optimization, permeability for natural ventilation and external shading devices are adopted 

Water Use

  • >35% fresh water saving
  • >45% reduction in effluent discharge 
  • >23% reduction in fresh water by harvested rainwater for irrigation

Indoor Environmental Quality

  • >96% of applicable security sub-items adopted
  • All applicable plumbing and drainage design for reducing potential transmission of harmful bacteria viruses or odours adopted
  • All applicable air conditioning system design for reducing the risk of Legionnaires Disease adopted
  • Excellent Class in Indoor Air Quality Certification 
  • Adequate fresh air supply for comment areas
  • Good lighting quality with occupancy sensors for lighting control
  • Full Barrier Free Access provision
  • Adequate amenity features provided for the benefit of building users

Innovations and Additions

  • >60% of parking space provided with EV charging facilities
  • Food waste decomposer provided for processing over 13% of the food waste generated

Video


Project Details

Completion Year 2020
Number of Blocks 1
Number of Storeys 15
Type Others

Project Team

Back

  • 1/F, Jockey Club Environmental Building, 77 Tat Chee Avenue, Kowloon Tong, Hong Kong.
  • +852 3994 8888
  • [email protected]

  • © 2022 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.
  • Disclaimer

Stay connected:




© 2022 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.
Disclaimer