• Block T, Queen Mary Hospital

  • Atrium of Block T, Queen Mary Hospital

  • Laboratory of Block T, Queen Mary Hospital

  • Lecture theater of Block T, Queen Mary Hospital

  • New Link Bridge of Queen Mary Hospital

  • PV panels at rooftop of Block T


New Buildings V1.2
Final Gold

Overall Score
Site Aspects
Materials Aspects
Energy Use
Water Use
Indoor Enviro. Quality
Credit(s)    Innovations and Additions

The redevelopment plan, featuring the use of QMH’s northern site to fit the hospital’s future service model as an academic health sciences center, involves the decanting of existing facilities of the north end of QMH complex to the ex-Senior Staff Quarters (SSQ) (which had been converted to and renamed as Block T). It presents a golden opportunity to enable the hospital to enhance its role as a premier teaching hospital, as well as further improving the hospital environment for our patients, medical students, academic partners and colleagues.

Green Features

Site Aspects

  • Cultural Heritage: Heritage introduction report, monitoring reports, and condition surveys demonstrated no adverse impact on the nearby heritage sites (within 50 meters), including Pok Fu Lam Conduit(1876-1877), No. 128 Pok Fu Lam Road (1931) and Nurses Quarters Block A (1937).

Energy Use

  • Annual Energy Use: The estimated annual energy consumption of the building outperformed the baseline scenario (BEC 2012 (Rev.1) by more than 28.9%.
  • The major energy-saving measures adopted in the development, including
    (1) Low window-to-wall ratios (WWR) for both podium and tower;
    (2) Better performance of glazing with lower U-value and SC figure;
    (3) High performance of air-cooled chiller & VRV units;
    (4) Air-side free cooling in the teaching laboratory, theatre, and circulation areas;
    (5) Adoption of renewable energy installation of PV panels.

Water Use

  • Water Efficient System: The installed water system achieved an annual water saving of 37.87% as compared with the baseline.

Indoor Environmental Quality

  • Building flush-out carried out after the completion of construction and prior to occupancy.  New filtration media with a MERV of 13 was replaced prior to occupancy. 
  • Indoor Air Quality complied with the IAQ Certification Scheme Good Class level.
  • Ventilation: The outdoor ventilation rate exceeded ASHRAE 62.1:2007 requirements by at least 30%.

Innovations and Additions

  • Automatic control (i.e. daylight sensors) at perimeter zones and/or occupancy sensors were installed. 


Project Details

Completion Year 2017
Number of Blocks 1
Number of Storeys 25
Type Government, Institutional and Community

Project Team

Project Developer / Owner Hospital Authority
Project Manager Hospital Authority
Architect Aedas Ltd.
Landscape Architect ADI Limited
M&E Engineer Mott MacDonald Hong Kong Ltd.
C&S Engineer Mott MacDonald Hong Kong Ltd.
Main Contractor Penta-Ocean Construction Co. Ltd.
Quantity Surveyor Rider Levett Bucknall Ltd.
Sustainable Design Consultant Aedas Ltd.
Environmental Consultant Aedas Ltd.
Acoustic Consultant Westwood Hong & Associates Ltd.
Facility Manager Hospital Authority
Back

  • 1/F, Jockey Club Environmental Building, 77 Tat Chee Avenue, Kowloon Tong, Hong Kong.
  • +852 3994 8888
  • [email protected]

  • © 2022 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.
  • Disclaimer

Stay connected:




© 2022 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.
Disclaimer