Fitting Out Works for Social Responsibility and Sustainable Development Office at 9/F Yasumoto International Academic Park


Interiors V2.0 Non-residential units
Platinum

Overall Score

The fitting-out works on the 9th floor of Yasumoto International Academic Park mark the first smart office renovation of its kind at The Chinese University of Hong Kong (CUHK).  The project transformed two separate office units into a single, flexible open-plan workspace.  Painted with the colour palette of the United Nations’ 17 Sustainable Development Goals (SDGs), the newly renovated space is home to over 30 members of staff of the Social Responsibility and Sustainable Development Office (SRSDO). 

 

As a socially responsible university, CUHK is committed to advancing the SDGs to create an inclusive, healthy and sustainable campus, and this renovation project is a testament to these values.  The SRSDO office design is agile and dynamic, featuring a co-working space that provides maximum flexibility and new opportunities for sociability and collaboration.  Sustainability was a key consideration throughout the renovation process, and a range of smart office design features were included, promoting efficiency and productivity.

 

The project unlocks revolutionary space design opportunities for other university departments and units to follow.

Green Features

Integrated Design and Construction Management

  • Safety management plan has been developed and implemented during the project construction.

  • Construction air and noise mitigation measures have been carried out. No written compliant has been received during construction period. 

  • Waste management plan has been developed and implemented during the project construction. 32.4% of construction wastes have been recycled.

  • Construction IAQ management plan has been developed and implemented during the project construction. IAQ certification report showing “Excellent” class is achieved.

Management 

  • The building user guide is provided to the user and regular updates of the guide is maintained.

  • Applicable occupational health and safety measures has been provided.

Materials and Waste

  • Provision of storage facilities for collection of recyclables.
  • 33.7% by no of piece of existing furniture were reused.
  • More than 25% by surface area of modular design elements were achieved.
  • All high touch surfaces within the access route are coated with antimicrobial coating.
  • 94% by surface area of the wall surface has applied with anti-microbial paint.
  • More than 30% of carpet (by surface area), tile adhesive (by mass), painting and coating (by surface area) are certified green products.

Energy Use

  • Energy saving reminders are applied at the common spaces/ near switches of all building services systems/ appliances.
  • Adoption of energy efficient lighting system which leads to a reduction of lighting power density of 37.5% when compared with Building Energy Code 2021.
  • Daylight dimming/ separate lighting controls of all areas accessible to daylight are applied.
  • Occupancy sensors/ timer controls of all public areas such as corridors, toilets are installed and in use. 
  • 100% of newly purchased appliances are certified energy efficient.

Water Use

  • Fresh water sampling test has been conducted and the sample meets the Water Supplies Department (WSD)'s Hong Kong Drinking Water Standards (HKDWS).
  • Adoption of water efficient devices with WELS grade 1 label.
  • Provision of dual flush water closet and sensor type urinal in the host building.

Health and Wellbeing

  • Achievement of IAQ Excellent Class.
  • Adoption of 2 enhanced provisions as stipulated in the “Recommended Design Requirements” of BFA 2008. 
  • Adoption of 6 Corporate Social Responsibility (CSR) Facilities.
  • Provision of exercise equipment including table tennis, boxing, stationary bike, yoga balls. 

Story

Home to over 30,000 students and staff, CUHK has the largest campus in Hong Kong, covering a total of 138 hectares. With the rapid expansion of the university community, however, CUHK faces demanding challenges when it comes to space allocation. There is a real and urgent need to maximize campus space efficiency. Multiple approaches have been experimented with to optimize space, including leveraging shared facilities, introducing adaptable furniture, expanding beyond cubicle seating, and improving connectivity and equipment.

 

To accelerate CUHK’s transformation into a sustainable campus, SRSDO took the lead in undertaking a radical workplace makeover in 2022. As the pioneer of the campus’s smart office design, the project redefines what it means to be a workplace. Space shortage is addressed through smart space solutions, such as flexible and mixed-use space, hot-desking, open-plan areas for collaborative working, and private meeting (or ‘quiet’) areas, many of which were first deployed at CUHK.

 

A smart workspace should be versatile and adaptable to user needs. Besides a flexible open-plan working area, the Café and Lounge areas of the office are furnished with comfortable seats and digital displays, serving as social connectors for coffee meetings and breaks, team lunches and collaborative work. The Lookout offers a breathtaking view of Tolo Harbour, nurturing an ambience where colleagues can clear their minds and gather their thoughts. The Niche, a semi-enclosed space with booth seating and a digital display panel, is the perfect place to create a good vibe and foster creativity and interaction. For larger team meetings and activities, the Hub is a multipurpose area equipped with movable partitions and a foldable ping-pong table that doubles as a desk well-suited for brainstorming and presentations.

 

Upholding the principle of sustainability, the project places great emphasis on minimizing the environmental impact and promoting recycling. The office design has carefully considered the use of materials and the reuse of furniture and appliances, both to minimize wastage and to lower carbon emissions. Collection spots for recyclables are set up throughout the office, facilitating the habit of daily recycling.

 

As evidenced by the office’s name, the glittering workspace demonstrates the watchword ‘social responsibility’ in every part of the design details.  First, the office is completely barrier-free, with a flat floor surface and sockets and data outlets off the floor, resulting in greater accessibility than in the traditional office. Health, wellness and resilience also emerge as some of the distinctive design themes.  Dedicated fitness spaces for boxing, yoga, stationary bikes and table tennis allow staff to take time off and unwind in the middle of work. 

 

A happy workplace keeps staff happier, healthier and more productive. This success story of the innovative use of limited space will hopefully serve as a showcase in smart space planning and management, and encourage others to follow.

Green Products Adopted From Eco-Product Directory:

1) Company: Innogreen

  • Product: Moss walls

2) Company: Palmax (Pacific Asia) Limited

  • Product: Architectural acoustics
  • Brand: “14six8”
  • Models: “Dew” and “Harmony”

3) Company: JEC

  • Product: Carpet tiles
  • Brand: “Milliken”
  • Series: “Boundaries”

Other Green products:

1) Product: Emulsion paint

  • Brand: “Dulux”
  • Series: “Biocare”

2) Product: dry wall

  • Brand: “Knauf”
  • Model: 100/125mm STC 57 Knauf drywall partition system

3) Product: Bamboo panels and veneers

Video


Project Details

Completion Year 2022
Number of Storeys 1
Internal Floor Area (IFA) (sqm) 269
Type Institutional

Project Team

Back

  • 1/F, Jockey Club Environmental Building, 77 Tat Chee Avenue, Kowloon Tong, Hong Kong.
  • +852 3994 8888
  • [email protected]

  • © 2024 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.
  • Disclaimer

Stay connected:




© 2024 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.
Disclaimer