• Lai Tsui Court

  • The wind corridors among domestic blocks have improved the district wind environment

  • The entrance of Lai Tsui Shopping Centre is situated at wind corridor

  • The grand canopy and green staircase in courtyard created a comfortable gathering space

  • The use of high volume low speed fans has enhanced cross ventilation and human comfort

  • Natural lighting at the entrance of shopping centre

  • The vibrant mural art was inspired by the former Cheung Sha Wan Estate, nostalgically recalls the good old days of neigbourliness and revitalizes a prosperous and colourful ambience

  • Landscape arbor with planter curbs were made by recycled rock cores from ground

  • Urban oasis with multi-level greenery

  • Provide a variety of recreational facilities for different age groups


New Buildings V1.2
Final Gold

Overall Score
Site Aspects
Materials Aspects
Energy Use
Water Use
Indoor Enviro. Quality
Credit(s)    Innovations and Additions

Lai Chui Court is located in Cheung Sha Wan. It is the first Green Form Subsidized Home Ownership Scheme (GSH) project after the regularization of GSH. It has a total of 3,859 flats comprising GSH and public rental housing. The master layout plan has allowed wide wind corridors for penetration of prevailing wind and improved the wind environment in the district
The court is designed to create an Urban Oasis with extensive vertical greenery, multi-level green courts with flourishing vegetation and a vast car-free pedestrian zone. The shopping centre was designed with natural ventilation and lighting, and together with the grand green staircase in the courtyard, residents are able to enjoy a comfortable neigbourliness life.

Green Features

Site Aspects

  • Stepped building height profile, car-free pedestrian zone design, improved wind environment with wind corridors extended from Tonkin Street and Fortune Street.  
  • Conduct computer simulation to ensure wind speed and daylight access of neighborhood will not be undermined.
  • Provision of 30% greenery coverage has added ecological value to the site, which was a former golf court.
  • Wall mural artwork inspired by the former Cheung Sha Wan Estate to cultivate a sense of belonging among residents.

Materials Aspects

  • Modular, standardized and prefabricated design
  • Sustainable timber products
  • Non CFC-based refrigerants and ozone-depleting substances in thermal insulation materials

Energy Use

  • Master layout planning, orientation of blocks and choice of façade materials were based on sustainability concept
  • Energy efficient lighting and vertical transportation system
  • Renewable energy from PV panels
  • Electric vehicles charging facilities

Water Use

  • Water efficient device to save water consumption 
  • Water efficient sanitary fixtures to reduce effluent discharge 
  • Zero Irrigation System to reduce water consumption

Indoor Environmental Quality

  • Refer to computer simulation findings for the design of lobbies and common corridors to ensure adequate ventilation and lighting provision 
  • Reduce background noise and indoor vibration to noise sensitive receivers
  • Provide barrier-free access from adjoining streets

Innovations and Additions

  • Adopt Building Information Modeling (BIM) to optimize resource allocation
  • Twin tank system ensures uninterrupted fresh and flush water supply, and reduces water wastage 
  • 2-level lighting control system to promote energy conservation
  • Over 60% of construction site area is concrete paved
  • Multi-sensory map with tactile guide path

Videos

          


Project Details

Completion Year 2019
Number of Blocks 6 Residential Blocks
Number of Storeys 37- 40 Storeys
Type Residential

Project Team

Project Developer / Owner Hong Kong Housing Authority
Project Manager Housing Department
Architect Housing Department
BEAM Consultant Business Environment Council Limited
Landscape Architect Housing Department
Building Services Engineer Housing Department
C&S Engineer Housing Department
Architectural Service Provider Hsin Yieh Architects and Associates Limited
Main Contractor Able Engineering Company Limited
Quantity Surveyor Housing Department
Sustainable Design Consultant Ove Arup and Partners Hong Kong Limited
Environmental Consultant Atkins China Limited
Facility Manager Hong Kong Housing Authority
Engineering Service Provider AECOM Asia Company Limited
Building Services Engineering Service Provider AECOM Asia Company Limited
Back

  • 1/F, Jockey Club Environmental Building, 77 Tat Chee Avenue, Kowloon Tong, Hong Kong.
  • +852 3994 8888
  • [email protected]

  • © 2022 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.
  • Disclaimer

Stay connected:




© 2022 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.
Disclaimer