• 港珠澳大橋香港口岸

  • 旅檢大樓 – 鳥瞰圖

  • 旅檢大樓及公共運輸交匯處

  • 旅檢大樓 – 夜景

  • 旅檢大樓 – 室內水體


新建建築 1.2版
最終鉑金級

整體得分

港珠澳大橋香港口岸是位於香港國際機場東北面一個面積約一百五十公頃的人工島上的跨境設施,它是到大灣區的重要連接通道。從20181024日起開始營運,供旅客和車輛使用。

旅檢大樓是香港口岸最大的地標式建築物,為使用港珠澳大橋進出香港的旅客提供海關、出入境及檢疫設施。大樓共兩層,地下是入境大堂,一樓是出境大堂,建築面積達九萬多平方米。大樓樓頂為波浪形設計的天幕,以樹形的結構支柱承托,減少室內結構支柱的數目,增加出入境大堂的空間感。大樓設計可大量採集天然光,能達致環保節能的目的。

環保特點

用地與室外環境

  • 大樓設計採集自然光並與周邊建築物提供一個良好的通風環境。
  • 2個公共運輸交匯處為該建築物提供了良好的公共交通接駁點。
  • 旅檢大樓大堂的結構柱網為16.5 x 21米的寛闊間距,可提高大堂空間的靈活性。

能源使用

  • 高性能建築外牆可減少吸收太陽熱能。
  • 利用高效能區域海水供冷系統提供中央空調。
  • 旅檢大樓的屋頂使用了擋板遮光裝置和天窗,可使自然光有效地進入旅檢大樓,同時減少吸收熱能。 日光傳感器可根據日光水平調節燈光,以減少日間的用電量。

用材

  • 旅檢大樓的屋頂設計具有構件式、重複性和對稱性的概念,並且採用組裝合成技術,這些組件在現場安裝,從而提高了設計和施工效率。
  • 旅檢大樓周圍的行人路採用多孔排水路磚鋪砌而成,為首條由路政署負責維修的多孔排水路磚行人路。

用水

  • 旅檢大樓採用再造水作為沖廁水,採用了雨水收集系統作為灌溉用水,並採用低流量的衞生設備,從而大量節省用水。

室內環境質素

  • 旅檢大樓的室內計為使用者提供優質的室內環境。

創新

  • 旅檢大樓採用了建築信息模擬技術進行碰撞分析和規劃施工。

故事

It is the government policy to require all works departments to adopt energy efficient features and renewable energy technologies in government project and installations wherever practicable.  All new government buildings with construction floor area of more than 10,000m2 should aim to obtain the second highest grade or above, under an internationally or locally recognized building environmental assessment system.  The PCB was enrolled in the local Hong Kong Green Building Council BEAM Plus scheme with target grading of Platinum which is the highest possible grading under the BEAM Plus scheme.

The Government’s policy was a large driver in the planning and design stages of the PCB and those island-wide green facilities (e.g. district seawater cooling system and reclaimed water system) which brought about significant environmental benefits for most of the users in the HZMB HKP. The use of district seawater cooling system consumes less electrical energy and hence produces less greenhouse gases and contaminants to the environment; whilst the use of a reclaimed water system for flush water supply, in addition to saving water, reduces the amount of treated effluent being discharged to the adjacent water body and thus benefits the water quality in the North Western water control zone.

Since commissioning of the PCB, building users including both cross boundary passengers and government officers using the PCB and its neighbors would have benefited from the provisions credited under the BEAM Plus scheme as described below.  The users inside the PCB would have direct exposure and benefit from well-designed indoor air, acoustic, thermal and lighting quality.  The neighbors would benefit from the well-designed PCB surrounding environment with adequate daylight intake, wind amplification compliance and adequate air ventilation.  

宣傳短片

港珠澳大橋旅檢大樓─天幕組件安裝

港珠澳大橋旅檢大樓─波浪形設計的天幕



© 2021 香港綠色建築議會有限公司版權所有

與我們保持聯繫:




© 2021 香港綠色建築議會有限公司版權所有