屯門兆麟政府綜合大樓

  • 天台花園 (黄昏)

  • 天台花園

  • 面向中庭的半開放攀石牆

  • 南邊垂直遮陽裝置

  • 透視剖面圖

  • 北立面圖


新建建築 1.1版
暫定金級

整體得分

屯門兆麟政府綜合大樓是一個提倡高效率及可持續生活模式的發展項目。

大樓主要分成兩部分,中間以開放式中庭連接,公眾人士可經樓梯、自動電梯及升降機到達中庭一樓。建築物地下沿街位置的退讓式設計,能提供有蓋行人通道至大樓入口。

項目亦採用多種設計以提供舒適的環境,包括中空玻璃幕牆、外遮陽板、垂直綠化及熱感應玻璃。大樓以低能耗為目標,加上可再生能源的應用和雨水收集系統,務求有效節約用水和能源消耗。

環保特點

Site Aspects

  • Ground level is setback along Castle Peak Road to provide sheltered and protected space as buffer zone to busy roads and to minimize solar heat gain into the building.
  • As the major circulation and communal hub, the central atrium is naturally ventilated with ample natural lighting. Visitors and users are engaged to experience the semi-open public space which evoke notion of green living style.

Materials Aspects

  • Office block is designed to allow flexibility. Demountable partitions and open plan arrangement allow fast adaptation to changes due to technological advancement and change of operational need.
  • A major portion of building materials were manufactured from within 800km of the site, which reduced environmental impact arising from transportation.
  • Construction waste recycling was adopted. Timber formwork for fabrication of fair-faced concrete were reused.

Energy Use

  • Low-E glass was adopted mainly in the south-west façade to minimize heat gain from the critical orientation. Low-E glass reduces solar heat gain whilst allows satisfactory levels of visible daylight penetration.
  • Full height curtain wall was adopted in the external envelope and internal atrium to maximize penetration of daylight, for both recreational facilities and office areas. Quality daylight is controlled by carefully design external shading devices.

Water Use

  • Using water efficient sanitary fixtures to reduce annual effluent discharge.
  • Rainwater harvesting system is provided in the project, reducing the consumption of fresh water.

Indoor Environmental Quality

  • Optimizing natural lighting and ventilation to office and recreational areas.
  • Ample vertical and on-grade greening spread over the building facade and roof garden as if the greenery of the nearby mountain penetrates into the building.

Innovations and Additions

  • Innovative dynamic glass system was employed at a portion of the building envelope to reduce solar heat gain and glare.
  • Twin tanks were provided for potable water and flushing water which allow cleaning and maintenance to take place without disrupting the water supply.


© 2020 香港綠色建築議會有限公司版權所有

與我們保持聯繫:




© 2020 香港綠色建築議會有限公司版權所有