• View from Chai Wan MTR Station

  • Master Layout Plan

  • Eco-wells

  • Extensive Landscaping Coverage

  • Green Roof

  • Fire Resistance Test for Existing Slabs

  • Redesign of the Existing Ramps with New Gentle Stairs and Skylight

  • Chai Wan Factory Estate before Conversion (View from Chai Wan MTR Station)


Wah Ha Estate is converted from the historical Chai Wan Factory Estate (CWFE), which was granted Grade II Historic Building status by Antiquities Advisory Board.  The conversion was announced in 2012 by the Chief Executive of the HKSAR as a short term measure to increase and expedite public housing supply.  The conversion was completed in 2016, providing 187 flats on five domestic floors with the ground floor designated for commercial, courtyard, display area, car park and estate management facilities.

Green Features

  • Eco-wells to enhance natural ventilation and introduce daylight into domestic flats
  • Fire resistance test for the existing concrete slabs to retain the original H-shape appearance of the building and about 70% of the building structure, which have significantly reduced the demolition and re-construction of floor slabs
  • Two-level lighting control in common corridors and lift lobbies to reduce the energy consumption
  • Redesign of the existing ramps with gentle stairs and skylight to encourage exercises & healthy lifestyle, and induce daylight for better indoor quality
  • Expansion of urban greenery by providing over 40% soft landscaping coverage
  • Installation of green roof to combat heat island effects
  • Water conservation in gardening by adopting rainwater harvesting and drip irrigation system

Story

CWFE was constructed in June 1959.  It is the last H-shaped factory building remained in Hong Kong, with an area of 0.4 hectare located in close proximity to the MTR station.  For the purpose of enhancing public awareness of heritage conservation and sustainable housing development, the existing industrial building was retained for adaptive re-use as Public Rental Housing.


New Buildings V1.2
Provisional Platinum

  • Total Score: 78.0


Green Features

  • Eco-wells to enhance natural ventilation and introduce daylight into domestic flats
  • Fire resistance test for the existing concrete slabs to retain the original H-shape appearance of the building and about 70% of the building structure, which have significantly reduced the demolition and re-construction of floor slabs
  • Two-level lighting control in common corridors and lift lobbies to reduce the energy consumption
  • Redesign of the existing ramps with gentle stairs and skylight to encourage exercises & healthy lifestyle, and induce daylight for better indoor quality
  • Expansion of urban greenery by providing over 40% soft landscaping coverage
  • Installation of green roof to combat heat island effects
  • Water conservation in gardening by adopting rainwater harvesting and drip irrigation system

Story

CWFE was constructed in June 1959.  It is the last H-shaped factory building remained in Hong Kong, with an area of 0.4 hectare located in close proximity to the MTR station.  For the purpose of enhancing public awareness of heritage conservation and sustainable housing development, the existing industrial building was retained for adaptive re-use as Public Rental Housing.

Project Details

Completion Year 2016
Number of Blocks 1
Number of Storeys 6
Type Residential

Project Team


  • 1/F, Jockey Club Environmental Building, 77 Tat Chee Avenue, Kowloon Tong, Hong Kong.
  • +852 3994 8888
  • enquiry@hkgbc.org.hk

© 2017 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.

Stay connected:


Funding support by the Construction Industry Council


© 2017 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.