Shatin Communications & Technology Centre

  • Roof Top Garden

  • SCTC

  • SCTC

  • High performance envelope

  • Main lobby

  • Open Plan office maximized layout flexibility

  • Open Plan office maximized layout flexibility

  • Green Wall


The Hong Kong Jockey Club's new Communications & Technology Centre (SCTC) building locates at their Sha Tin Racecourse. The 51,000m2 building consolidates a number of its key operations which were previously spreading across several locations around Hong Kong. The building includes the main Telebet Centre, an Integrated Call Centre, a Broadcasting Studio, IT Department Offices and the HKJC College for staff training.

The new development provides a world-class working environment including staff amenity space, as well as good local transport arrangements.

BEAM Plus and LEED were adopted as a framework for Sustainability, with great emphasis placed on achieving a good rating using realistic measures with the least cost uplift that truly reduce the impact of the building in terms of energy, water and waste. Approximately 25.7% annual energy savings are achieved in the SCTC building by reducing the demand through passive means, followed by efficient mechanical and electrical system design, and minimal use of renewable energy. Life Cycle Cost analysis was undertaken to assess several aspects of the development with a long-term view. Only 1% cost uplift was required to achieve Final Gold rating under the BEAM Plus v1.1.

Recycled material has been used extensively on structural and non-structural elements. To reduce material waste and enhance ease of construction, at least 70% of the major structural elements are standardized.

The SCTC building provides excellent internal environment conditions, with a "Good Class" IAQ, adequate daylight in office spaces and open views towards the racecourse. Disability-friendly access is designed throughout the building. The rooftop garden serves as an outdoor recreational space where fitness and well-being classes can be conducted and social events can be held.

Green Features

To fulfil HKJC's commitment towards Sustainability for the SCTC development, an equally committed design team was put in place. The consultancy team for this project comprises of Arquitectonica (Design Architect), WCWP International Limited (Executive Architect), Ove Arup & Partners (Structural, Civil, Geotechnical and Building Services Engineering), Buro Happold Hong Kong (BEAM Plus, LEED and Sustainability Consultants, Façade Engineering) and Rider Levett Bucknall (Quantity Surveyor).

The entire development was planned and designed with sustainability in mind from the very beginning.  Following a comprehensive assessment of a range of international sustainability rating systems, Buro Happold used both LEED and BEAM Plus as frameworks for sustainability, with great emphasis placed on achieving a good rating using realistic measures with the least cost uplift that truly reduces the impact of the building in terms of energy, water and waste.

Key sustainability features include:

Only 1% cost uplift was required to achieve a GOLD rating

  • Minimal lighting pollution by the use of shielded exterior lighting and no facade lighting
  • Enhanced quality and functionality of the building by maximize open space on the roof garden for recreational facilities
  • At least 10% of all building material are recycled materials
  • At least 50% of timber material of are the sustainable forest product
  • Over 50% of construction waste have been recycled
  • Recycling collection facility
  • Waste management put in place to sort out food waste, paper, plastic, and metals
  • 4% annual energy savings
  • Service hot water provided by solar hot water heating
  • At least 40% annual water savings by high efficiency water fixture and rain water recycling system
  • Reduction of surface rainwater run-off by covering 50.6% of hard landscaping area with pervious materials
  • A drinking water system using mains water with UV filtration was selected instead of a conventional bottled water system, saving over 200million HKD in 50 years
  • Prevention of building ventilation systems from contamination from construction activities by implementation of a Construction Indoor Air Quality (IAQ) management includes HVAC protection, filter replacement to improve the air quality
  • Use of low VOC products to ensure good indoor quality

Provision of preferred car parking for Low-emitting and fuel-efficient vehicles and carpool


New Buildings V1.1
Final Gold

  • Total Score: 66.8
Innovation Addition  IA: 3
         

Green Features

To fulfil HKJC's commitment towards Sustainability for the SCTC development, an equally committed design team was put in place. The consultancy team for this project comprises of Arquitectonica (Design Architect), WCWP International Limited (Executive Architect), Ove Arup & Partners (Structural, Civil, Geotechnical and Building Services Engineering), Buro Happold Hong Kong (BEAM Plus, LEED and Sustainability Consultants, Façade Engineering) and Rider Levett Bucknall (Quantity Surveyor).

The entire development was planned and designed with sustainability in mind from the very beginning.  Following a comprehensive assessment of a range of international sustainability rating systems, Buro Happold used both LEED and BEAM Plus as frameworks for sustainability, with great emphasis placed on achieving a good rating using realistic measures with the least cost uplift that truly reduces the impact of the building in terms of energy, water and waste.

Key sustainability features include:

Only 1% cost uplift was required to achieve a GOLD rating

  • Minimal lighting pollution by the use of shielded exterior lighting and no facade lighting
  • Enhanced quality and functionality of the building by maximize open space on the roof garden for recreational facilities
  • At least 10% of all building material are recycled materials
  • At least 50% of timber material of are the sustainable forest product
  • Over 50% of construction waste have been recycled
  • Recycling collection facility
  • Waste management put in place to sort out food waste, paper, plastic, and metals
  • 4% annual energy savings
  • Service hot water provided by solar hot water heating
  • At least 40% annual water savings by high efficiency water fixture and rain water recycling system
  • Reduction of surface rainwater run-off by covering 50.6% of hard landscaping area with pervious materials
  • A drinking water system using mains water with UV filtration was selected instead of a conventional bottled water system, saving over 200million HKD in 50 years
  • Prevention of building ventilation systems from contamination from construction activities by implementation of a Construction Indoor Air Quality (IAQ) management includes HVAC protection, filter replacement to improve the air quality
  • Use of low VOC products to ensure good indoor quality

Provision of preferred car parking for Low-emitting and fuel-efficient vehicles and carpool

Project Details

Completion Year 2015
Number of Blocks 1
Number of Floors 9
Type Institutional

Project Team

You may also want to see...


  • 1/F, Jockey Club Environmental Building, 77 Tat Chee Avenue, Kowloon Tong, Hong Kong.
  • +852 3994 8888
  • enquiry@hkgbc.org.hk

© 2017 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.

Stay connected:


Funding support by the Construction Industry Council


© 2017 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.