• Design to integrate existing plaza and architecture

  • Integrated Entrance design

  • Integrated Lightweight Structure

  • Integrated Building Form

  • Integrated Pre-function Area

  • Natural Light Strategy

  • 180 seat Black Box Venue

  • HKU Theatre - 400 seat Multi-function Performance Space

  • Initial study of the existing site

  • Design concept of floating box


New Buildings V1.2
Final Gold

Overall Score

The Chong Yuet Ming Cultural Centre (CYMCC) was established in 2016 with the aim to provide an enabling platform for arts and cultural events in the campus. CYMCC managed by CEDARS of the University of Hong Kong, houses an auditorium, a studio and exhibition gallery. The Chong Yuet Ming Cultural Centre (CYMCC) provides the ideal facilities for the cultural and creativity manifestation. Over 20 shows (dramas, Xiqu, dancing performances, concerts, film festivals, exhibitions, etc.) are being held annually, enriching the campus life with colours of arts. Located within 5-minute walk from the HKU MTR Station, CYMCC not only offer the high-quality venue and events to its students and staffs, but the public visitors as well.

The Yuet Ming Auditorium holding up to 400 seats, is the most modern and well-equipped proscenium theatre at HKU, which is designed for cultural performances, drama productions and various kinds of functions. Multi-function room – Studio 303 with a capacity of 148 seats, is an ideal performing venue for experimental performances in variety art forms, such as drama, dance, musical performance and theatrical workshop. Exhibition Gallery is located at 5/F of CYMCC with approx. 134m2 of exhibition area, is an ideal place for student artwork display, posters and publicity presentation.

Green Features

Site Aspects

  • Use of low noise outdoor equipment to preserve the peaceful environment nearby.
  • Subtle exterior lighting blending with the low-key building design, adjacent pedestrian walkway and landscape while minimizing potential light pollution.

Materials Aspects

  • Reuse of existing building structure and envelope to minimize C&D waste generation.
  • Flexible user-space design catering to multidisciplinary events and performances including pre-function areas integrated with the circulation space.

Energy Use

  • Use of high-performance chiller system and low redundancy design including shared building services such as plumbing equipment integrated with adjacent education buildings to achieve outstanding energy performance of over 28%.
  • Compact and lightweight design of building structures and forms to reduce the building life cycle impact on the environment including modular façade design.

Water Use

  • Sanitary fitments with high water use efficiency.

Indoor Environmental Quality

  • Additional 30% fresh air supply to enhance indoor environmental quality.
  • Broad spectrum acoustic performance allowing wide ranging multi-functional uses including lectures, concerts, dramas, musical performances enhancing enjoyment and usability.

Innovations and Additions

  • Integrated workshop access to theatre to enhance usability.

Story

Established in 1911, The University of Hong Kong is the oldest tertiary institution in the territory and has been a leading research body in Hong Kong. Besides academic excellence, cultural prosperity is equally valued. It is the University's mission “to develop a collegial, flexible, pluralistic and supportive intellectual environment that inspires and attracts, retains and nurtures scholars, students and staff of the highest calibre in a culture that fosters creativity, learning and freedom of thought, enquiry and expression”.

The design process began with a detail study into the unique site context and Client Brief. In particular the need to maintain and integrate the existing pedestrian network, loading constraints of the existing underlying structure and environmental sensitivity of the site in terms of noise and other pollutants in the context of an operating university campus.

The “Floating box” theatre concept addressed the inherent loading limitations while avoiding the need for new foundations and minimizing alteration works. Lightweight construction adopted standard steel sections with modular panel cladding pre-finished in natural zinc both as a means to minimizing waste and ensuring quality on site. The insulated building envelope along with self-shading of window openings provides for low heat gains while strategically placed skylights and voids bring natural light to pre-function areas. Discreet building services include a bespoke air plenum design that reduces the cooling load in the theatre.

To minimize visual disturbance to the adjacent Chong Yuet Ming fountain and historical Eliot Hall, a subtle palette of grey and bronze colour tones was chosen for the building façade. Paving and planters around the building integrate with the existing fountain and mature trees that encompass the site.

The Final Gold rating under the BEAM Plus New Buildings V1.2 reflects the unique design qualities achieved in response to specific site constraints. The result is a delicate balance between preserving key qualities of the existing environment and injecting innovative designs to the campus providing a comfortable and flexible environment for a diverse range of cultural activities.


  • 1/F, Jockey Club Environmental Building, 77 Tat Chee Avenue, Kowloon Tong, Hong Kong.
  • +852 3994 8888
  • [email protected]

© 2020 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.

Stay connected:




© 2020 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.