Kai Tak Development - Reconstruction and Upgrading of Kai Tak Nullah (Desilting Compound Nos. 1 & 2)

  • General View of Desilting Compound No. 1

  • Desilting Compound No. 1 facing downstream of Kai Tak River

  • Desilting Compound No. 1 facing upstream of Kai Tak River

  • General View of Desilting Compound No. 2

  • Desilting Compound No. 2 facing upstream of Kai Tak River

  • Recycled wood composite panels installed at Desilting Compound No. 1

  • Lighting with solar power and wind turbine at Desilting Compound No. 1

  • Deodorization system at Desilting Compound No. 2

  • Reusable metal hoarding

  • Photovoltaic panels installed at the roof of Desilting Compound No. 2


New Buildings V1.2
Final Platinum

Kai Tak Nullah has been serving as are of the main drainage channels for the Kowloon East area.   While it is being upgraded under the Project “Kai Tak Development – Reconstruction and Upgrading of Kai Tak Nullah” commissioned by the Civil Engineering and Development Department (CEDD) in 2013 to meet the current flood protection standard for rainstorm event with a return period of 200 years, it would also be revitalized into an attractive green urban river corridor, namely Kai Tak River, by providing space for leisure and public activities serving the community.  The Desilting Compound nos. 1 and 2 are key components to maintain the drainage capacity of the Kai Tak River by removing sediments accumulated along the drainage channel and box culverts in fully enclosed buildings. CEDD is dedicated to embedding sustainable and green elements in the design to promote environmentally friendly design and sustainable development.

BEAM Plus rating scores

IA: 4 IA: 5
Overall Score:  

81.2

Overall Score: 

83.9

Green Features

Site Aspects

  • Sloping green roofs, recycled wood composite panels for DC1 and façade with granite tile pattern for DC2 are used
  • Over 55% of green coverage is achieved
  • Environmental management plan was adopted during construction

Materials Aspects

  • Timber formworks from sustainably managed timberland were used
  • Durable and reusable metal hoarding system was used
  • Waste management plan was adopted to ensure proper disposal of construction waste and improve the recycling rate
  • Environmental friendly refrigerant R410A are employed for air conditioning units

Energy Use

  • Lamp poles equipped with photovoltaic (PV) panel and wind turbine are used at DC1 whereas PV panels are installed on the roof of DC 2
  • Energy saving T5 fluorescent tubes and LED are used
  • Reduction of over 20% of annual electricity consumption is achieved

Water Use

  • Low-flow taps and low flush toilets are adopted
  • Flow controller is used at DC1
  • Up to 30% of saving is achieved for annual water consumption

Indoor Environmental Quality

  • Floor drains with U-trap are provided to reduce odour
  • Exhaust fans with deodorization system are provided

Innovations and Additions

  • Extensive landscape area cover of more than 50% of site area
  • More than 7% of building energy consumption is generated from PV Panels in DC2

Story

Having served as a main drainage channel in Kowloon East for years, Kai Tak Nullah is being transformed into a green urban river corridor, namely Kai Tak River. Besides improving the water quality of the nullah, Kai Tak River has been reconstructed to incorporate riverside with higher ecological and aesthetic values, while the drainage capacity is upgraded in the meantime. The reconstruction and improvement works taken forward by the CEDD also include construction of two enclosed desilting compounds.

Desilting Compound Nos. 1 and 2 (DC 1 and DC 2) are provided for the purpose of removal of sediments accumulated along the river channel and box culverts. They are designed as fully enclosed buildings to minimize any environmental and visual impact to the surroundings. In addition, the streamline outlook design, coupled with extensive greenery coverage of over 55% and other environmentally friendly and sustainable features, constitutes the buildings to be structures of value more than their desilting function.

The design team strove to enhance the visual quality and aesthetics of both DC 1 and DC 2 with an aim to creating an impressive building structural form.   Bearing this objective in mind, both DC 1 and DC 2 are designed to be low-rise premises featuring a modern and streamline design that creates a harmony with surroundings.  Sloping green roofs are proposed for both DC 1 and DC 2 with a pleasant outlook, minimize the massiveness of the structure and camouflage the building with the greenery.  Recycled wood composite panels are adopted at DC 1 to allow the building to naturally blend in with the trees and planters on site to improve the streetscape quality.  Façade with granite tile pattern at DC 2 helps to strengthen the experience of public realm.

Careful material selection has direct implications on the use of natural resources and environmental consequences.  For example, timber formworks from sustainably managed timberland are used to help conserve virgin forests.  Durable and reusable metal hoarding system is used for temporary works to reduce construction wastes. Waste management plan was adopted to ensure proper disposal of construction waste and improve the recycling rate. Hardscape is paved with pervious washed gravel  allowing infiltration of rainwater into the ground and hence reducing heat island effect.  Environmentally friendly refrigerant R410A is employed for the air conditioning units instead of ozone depleting agent.

Renewable energy is adopted to maximise the use of green energy.  For example, lamp poles equipped with photovoltaic (PV) panel and wind turbine are used at DC1 whereas PV panels are installed on the roof of DC 2.  For indoor lighting of both DC, energy saving T5 fluorescent tubes and LED are adopted to reduce the electricity consumption.  With the adoption of the above energy saving measures, a reduction of over 20% of annual electricity consumption is achieved for each of the DC 1 and DC 2.  Split type air-conditioners are properly installed to ensure the system reaches optimum performance and avoid electricity wastage.


Project Details

Completion Year 2018
Number of Blocks 1 block of single-storey building for each Desilting Compound
Number of Storeys 1
Type Government, Institutional and Community

Project Team

Project Developer / Owner Civil Engineering and Development Department, HKSAR Government
Project Manager Civil Engineering and Development Department, HKSAR Government
Architect Cosmos Strategics Limited
Landscape Architect Urbis Limited
M&E Engineer HAR Consultants Limited (HCL)
C&S Engineer AECOM Asia Company Limited
Quantity Surveyor AECOM Asia Company Limited
Sustainable Design Consultant AECOM Asia Company Limited
Environmental Consultant AECOM Asia Company Limited
Back

  • 1/F, Jockey Club Environmental Building, 77 Tat Chee Avenue, Kowloon Tong, Hong Kong.
  • +852 3994 8888
  • [email protected]

© 2020 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.

Stay connected:




© 2020 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.