• Sun-shading fins are installed on the West-facing external wall

  • Green roof reduces heat gain of building envelope

  • Roadside planter beautifies the pavement below elevated walkway

  • Kai Tak Fire Station is a green oasis at the heart of industrial area.

  • Flexible layout is achieved by using movable furniture to divide individual rest zones in barrack.

  • Main entrance and circulation staircase are well –lit by natural daylight.

  • Main entrance and circulation staircase are well –lit by natural daylight.

  • Communal green areas allow for interaction among staffs.


The fire station, situated at Kai Tak area, provides fire and emergency ambulance services for Kai Tak Cruise Terminal as well as future commercial and residential developments in Kai Tak area.  The project consists of a five-storey building block accommodating a four-bay appliance room with ancillary and supporting facilities. A single-storey urban search and rescue equipment store of seven-meter high headroom is positioned at the boundary facing Kwun Tong Bypass to serve as an environmental buffer between the drill yard.  A seven-storey drill tower, with disabled lift facility, is strategically attached to the main building to share the staircase for circulation use.

Green Features

About 43% of green coverage

Achieved by providing multiple planters and vertical greening above ground level and green roofs, which is double the minimum requirement (20%) for Government buildings and largely exceeds the minimum requirement (30%) for Kai Tak Developments.

Natural daylight is brought into the interior space by large windows and skylights composed of heat insulating glass, solar tubes and provision of balconies.

Sun-shading fins are installed on the West-facing external wall to minimize power consumption of air-conditioning.

Renewable energy facilities adopted include solar hot water system and photovoltaic system.

Timber materials originated from sustainable timber source were used.

Story

Being situated in a prominent location at the entrance of the ‘Gateway’ leading to Kai Tak Cruise Terminal, the design is aimed at making some distinctions from a typical fire station.  The concepts of ‘greening’ and ‘harmony’ atmosphere are integrated into the design as a break-through in the typical setting of such an operational building.

Ample plantings including vertical greening and stacked planters are blended on the elevations. Continuous planters along the boundary edge further soften the rectilinear and angled building form and minimize visual impact of the building mass. 

A ‘harmony’ ambience is applied in the finishes, color scheme and interior design to create a comfortable environment for resting after rescue operation. Various pocket spaces and terraces with greening serve as communal areas, to allow interactions and establish good rapport among different ranks of staff.


New Buildings V1.1
Final Platinum

  • Total Score: 81.0


Green Features

About 43% of green coverage

Achieved by providing multiple planters and vertical greening above ground level and green roofs, which is double the minimum requirement (20%) for Government buildings and largely exceeds the minimum requirement (30%) for Kai Tak Developments.

Natural daylight is brought into the interior space by large windows and skylights composed of heat insulating glass, solar tubes and provision of balconies.

Sun-shading fins are installed on the West-facing external wall to minimize power consumption of air-conditioning.

Renewable energy facilities adopted include solar hot water system and photovoltaic system.

Timber materials originated from sustainable timber source were used.

Story

Being situated in a prominent location at the entrance of the ‘Gateway’ leading to Kai Tak Cruise Terminal, the design is aimed at making some distinctions from a typical fire station.  The concepts of ‘greening’ and ‘harmony’ atmosphere are integrated into the design as a break-through in the typical setting of such an operational building.

Ample plantings including vertical greening and stacked planters are blended on the elevations. Continuous planters along the boundary edge further soften the rectilinear and angled building form and minimize visual impact of the building mass. 

A ‘harmony’ ambience is applied in the finishes, color scheme and interior design to create a comfortable environment for resting after rescue operation. Various pocket spaces and terraces with greening serve as communal areas, to allow interactions and establish good rapport among different ranks of staff.

Project Details

Completion Year 2013
Number of Blocks 1
Number of Storeys 5 Storeys for Building
7 Storeys for Drill Tower
Type Government, Institutional and Community

Project Team

You may also want to see...


  • 1/F, Jockey Club Environmental Building, 77 Tat Chee Avenue, Kowloon Tong, Hong Kong.
  • +852 3994 8888
  • enquiry@hkgbc.org.hk

© 2017 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.

Stay connected:


Funding support by the Construction Industry Council


© 2017 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.