3 Muk Chui Street

  • 3 Muk Chui Street

  • Bird View of 3 Muk Chiu Street

  • Cross Ventilated Flat Unit

  • Distant View of 23-storey Towers and the Retail Block

  • Children's Playroom

  • Cross Ventilated Community Pavilion

  • Design of Ventilating Slot

  • Cross Ventilated Entrance Lobby with Seating

  • Community Living Room

  • Covered Walkway alongside outdoor fitness equipment, barbecue area and multi-purpose rooftop pavilions


The project, 3 Muk Chui Street, focuses on building community, sustainability, modest yet practical design. It comprises three 23-storey residential towers, a low-rise residential block, and a retail block.

Multiple levels of communal spaces encourage community building and enhance connections and communication. Low rise block rooftop garden provides green space for passive use and pleasant view to higher units; the Roof Clubhouse has a walking track sheltered by a covered walkway alongside outdoor fitness equipment, barbecue area and multi-purpose rooftop pavilions.

The design has achieved Final Platinum rating under BEAM Plus New Building. Permeability to pedestrian level is enhanced by the design of podium free towers with vertical ventilation slots. Natural ventilation and daylighting are optimized in the design of the units, lobbies and community spaces.

Green Features

  • Majority of the windows are facing north or south directions
  • Cross natural ventilation inside living rooms and lift lobbies
  • Providing appropriate planting on site equivalent to at least 30% of the site area
  • At least 50% of all timber and composite timber products used in the project which are from sustainable source/ recycled timber
  • Use of materials manufactured locally within 800km from the site, which contribute to at least 20% of all building materials used in the project
  • Use of lift power regenerating system
  • Provision of electric vehicle charging station
  • 80% of total rated power of appliances and equipment are certified energy efficient appliances
  • Use of rainwater and grey water recycle system
  • Annual saving of 30% by use of water saving devices
  • Reduction in annual sewage volumes by 20% or more
  • Use of low emission double insulation glass units in habitable space
  • Low VOC content for material use
  • Enhanced provision for access for disabled person
 

Story

Kai Tak Development on 3 Muk Chui Street is the URA's first ever self-developed housing estate with focuses on building community, sustainability, modest and practical design.  It comprises three 23-storey residential towers, an elderly friendly low-rise residential block, and a retail block.

Multiple levels of communal spaces encourage community building and enhance connections and communication.  Central courtyard is infused with community rooms, children’s play, tai-chi area and urban farm; low rise block rooftop garden provides green space for passive use and pleasant view to higher units; the Roof Clubhouse has a walking track sheltered by a covered walkway, barbecue area and multi-purpose rooftop pavilions.  Combination of activities promotes communal and healthy life style.  Through interplay of indoor and outdoor spaces, the architecture connects its occupants to their new environment.

One of the challenges was the ventilation of the site. This is in line with the Kai Tak urban design framework as residential developments are required to be podium free to enhance natural ventilation to the pedestrian zone. A Non-Building-Area of 15m between 煥然壹居 and the adjacent site was established.  The ventilating slots in the building design are adopted to further enhance the ventilation to Station Square immediately to our north west.

The community roof is linked by an outdoor walking track under the covered walkaway to take full advantage of natural ventilation.  The community spaces are designed with nodes and niches in the public areas.

On the low rise block, there is a sitting-out area with more planting to minimize heat island effect to the surrounding flats and to offer a more pleasant view. There are Tai Chi area and an urban farm located along the wind corridor on the ground floor plus a children play area to the north under the shade of the highrise block. Overall, there is about 30% greening for the whole site and about 20% greening of all the roof.


New Buildings V1.1
Final Platinum

  • Total Score: 77.8
Innovation Addition  IA: 6
         

Green Features

  • Majority of the windows are facing north or south directions
  • Cross natural ventilation inside living rooms and lift lobbies
  • Providing appropriate planting on site equivalent to at least 30% of the site area
  • At least 50% of all timber and composite timber products used in the project which are from sustainable source/ recycled timber
  • Use of materials manufactured locally within 800km from the site, which contribute to at least 20% of all building materials used in the project
  • Use of lift power regenerating system
  • Provision of electric vehicle charging station
  • 80% of total rated power of appliances and equipment are certified energy efficient appliances
  • Use of rainwater and grey water recycle system
  • Annual saving of 30% by use of water saving devices
  • Reduction in annual sewage volumes by 20% or more
  • Use of low emission double insulation glass units in habitable space
  • Low VOC content for material use
  • Enhanced provision for access for disabled person
 

Story

Kai Tak Development on 3 Muk Chui Street is the URA's first ever self-developed housing estate with focuses on building community, sustainability, modest and practical design.  It comprises three 23-storey residential towers, an elderly friendly low-rise residential block, and a retail block.

Multiple levels of communal spaces encourage community building and enhance connections and communication.  Central courtyard is infused with community rooms, children’s play, tai-chi area and urban farm; low rise block rooftop garden provides green space for passive use and pleasant view to higher units; the Roof Clubhouse has a walking track sheltered by a covered walkway, barbecue area and multi-purpose rooftop pavilions.  Combination of activities promotes communal and healthy life style.  Through interplay of indoor and outdoor spaces, the architecture connects its occupants to their new environment.

One of the challenges was the ventilation of the site. This is in line with the Kai Tak urban design framework as residential developments are required to be podium free to enhance natural ventilation to the pedestrian zone. A Non-Building-Area of 15m between 煥然壹居 and the adjacent site was established.  The ventilating slots in the building design are adopted to further enhance the ventilation to Station Square immediately to our north west.

The community roof is linked by an outdoor walking track under the covered walkaway to take full advantage of natural ventilation.  The community spaces are designed with nodes and niches in the public areas.

On the low rise block, there is a sitting-out area with more planting to minimize heat island effect to the surrounding flats and to offer a more pleasant view. There are Tai Chi area and an urban farm located along the wind corridor on the ground floor plus a children play area to the north under the shade of the highrise block. Overall, there is about 30% greening for the whole site and about 20% greening of all the roof.

Project Details

Completion Year 2016
Number of Blocks 4 residential blocks and 1 retail block
Number of Storeys 23 storeys (Tower H1, H2 & H3), 6 storeys (Tower L1), 2 storeys (Retail)
Type Residential

Project Team

Project Developer / Owner Urban Renewal Authority
Project Manager Urban Renewal Authority
Architect Ronald Lu & Partners (Hong Kong) Limited
Landscape Architect ADI Limited
M&E Engineer AECOM Asia Company Limited
C&S Engineer AECOM Asia Company Limited
Main Contractor Bordon Construction Co. Ltd.
Quantity Surveyor Currie & Brown (China) Limited
Sustainable Design Consultant AECOM Asia Company Limited

You may also want to see...


  • 1/F, Jockey Club Environmental Building, 77 Tat Chee Avenue, Kowloon Tong, Hong Kong.
  • +852 3994 8888
  • enquiry@hkgbc.org.hk

© 2017 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.

Stay connected:


Funding support by the Construction Industry Council


© 2017 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.