First 30-classroom Primary School at Queen's Hill, Fanling

  • Perspective Image of Queen’s Hill First School

  • Physical Model of Queen’s Hill First School (Right) and Second School

  • Assembly hall Perspective

  • Allowing Sun Light To Enter The Two Blocks
    Hall block is tilted 24 degree to east to allow penetration of sun light in to the classroom block and atrium.

  • Allow Wind Penetrating At Two Blocks; Bridge Linkages Connecting Two Blocks
    Tilted hall block allow wider corridor to channel gentle breeze along the atrium area.

  • Bridge Linkages Connecting Two Blocks
    Bridge linkage between two blocks was stagger to create a dialogue between different levels;
    Position of bridge linkage to minimize casting of shadow on each others.

  • Passive Courtyard And Active Courtyard
    Efficiency of L-Shaped blocks allowed sufficient open space for a passive and active courtyard cater for different activities (Pavilion - Passive Courtyard; Basketball Court - Active Courtyard).

  • Solar, Wind and Pedestrian and Vehicular Segregation Analysis


New Buildings V1.2
Provisional Gold

Overall Score

The project involves the construction of a 30-classroom primary school which locates at Queen’s Hill, Fanling. The school is 7-storey high and comprises of 30-classrooms, 6 special rooms, student activity centre, assembly hall, library and ancillary offices.

The courtyard formed along with the adjacent school allows abundant natural lighting and ventilation.

Green Features

Site Aspects

  • Proximity to more than 10 different basic services and 2 recreational facilities, which improves efficiency and the quality of life, both in mental and physical aspects.
  • 65.8% of total roof area covered by high SRI roof materials or vegetation to minimize heat island effect.
  • 100% of relevant sub-items of the Urban Design Guidelines are archived to demonstrate a proactive approach to achieve greater integration of site planning and design issues.

Materials Aspects

  • Reused timber and / or certified timber is proposed to be used for temporary work, to ensure no virgin forest products to be used during construction.
  • Formulation and implementation of waste management plan to minimize construction waste. It is targeted that reducing construction waste by at least 30%.
  • 37% of all materials used in site exterior surfacing work, structures and features shall be recycled materials to reduce the consumption of virgin resources.

Energy Use

  • More than 14% of total energy is proposed to be reduced, contributing to non-renewable energy saving and Carbon dioxide emission mitigation.
  • 48% peak electricity demand reduction in comparison with the baseline.
  • Estimated 17.61MWh solar energy shall be generated by PV system annually, which is 1.99% of the Project’s total energy consumption.

Water Use

  • Water efficient devices will be carefully chosen to achieve over 50% annual saving in both fresh water and flushing water consumptions comparing to BEAM Plus baseline setting.

Indoor Environmental Quality

  • Increased outdoor ventilation rate provided for all normally occupied spaces to support the well-being and comfort of occupants.
  • IAQ measurements will be conducted to ensure the indoor air qualities of classrooms, offices, library and activity rooms, etc. can achieve ‘Good Class’ of HKSAR IAQ Certification Scheme.
  • Enough amenities provided to benefit the building users and improve operation and maintenance.

Innovations and Additions

  • Twin tanks provided for both potable and flushing water supply system to improve O&M efficiency.

Story

Motivation for Sustainable Design and Enhancement of Health and Well-being of Students:

The overall design and orientation of the First and Second School blocks (adjacent school) act as a pair in terms of the overall site design. The reasons for the school block layout:

  • Typical Standard L-Shaped School block which is able to achieve better efficient at the reduced site areas.
  • L-Shaped Block allow sufficient space to provide on grade courtyard and open areas. Hall block is tilted and extended to create an atrium space at the main circulation area.
  • Hall block is tilted 24 degree to east to allow penetration of sun light in to the classroom block and atrium.
  • Tilted hall block allow wider corridor to channel gentle breeze along the atrium area.
  • Bridge linkage between two blocks was stagger to create a dialogue between different levels.
  • Position of bridge linkage to minimize casting of shadow on each other.
  • Efficiency of L-Shaped blocks allowed sufficient open space for a passive and active courtyard cater for different activities.
  • Pavilion with a covered play area functions as a passive courtyard for leisure activity.
  • Passive courtyard serves as a buffer area between the atrium, covered playground and basketball Court.
  • Basketball Court functions as an active courtyard for general sport events.

  • Large area of green roofs help to minimize heat island effect
  • Light color façade materials are used that helps to minimize solar heat gain to the building mass.

Green Features

Site Aspects

  • Proximity to more than 10 different basic services and 2 recreational facilities, which improves efficiency and the quality of life, both in mental and physical aspects.
  • 65.8% of total roof area covered by high SRI roof materials or vegetation to minimize heat island effect.
  • 100% of relevant sub-items of the Urban Design Guidelines are archived to demonstrate a proactive approach to achieve greater integration of site planning and design issues.

Materials Aspects

  • Reused timber and / or certified timber is proposed to be used for temporary work, to ensure no virgin forest products to be used during construction.
  • Formulation and implementation of waste management plan to minimize construction waste. It is targeted that reducing construction waste by at least 30%.
  • 37% of all materials used in site exterior surfacing work, structures and features shall be recycled materials to reduce the consumption of virgin resources.

Energy Use

  • More than 14% of total energy is proposed to be reduced, contributing to non-renewable energy saving and Carbon dioxide emission mitigation.
  • 48% peak electricity demand reduction in comparison with the baseline.
  • Estimated 17.61MWh solar energy shall be generated by PV system annually, which is 1.99% of the Project’s total energy consumption.

Water Use

  • Water efficient devices will be carefully chosen to achieve over 50% annual saving in both fresh water and flushing water consumptions comparing to BEAM Plus baseline setting.

Indoor Environmental Quality

  • Increased outdoor ventilation rate provided for all normally occupied spaces to support the well-being and comfort of occupants.
  • IAQ measurements will be conducted to ensure the indoor air qualities of classrooms, offices, library and activity rooms, etc. can achieve ‘Good Class’ of HKSAR IAQ Certification Scheme.
  • Enough amenities provided to benefit the building users and improve operation and maintenance.

Innovations and Additions

  • Twin tanks provided for both potable and flushing water supply system to improve O&M efficiency.

Story

Motivation for Sustainable Design and Enhancement of Health and Well-being of Students:

The overall design and orientation of the First and Second School blocks (adjacent school) act as a pair in terms of the overall site design. The reasons for the school block layout:

  • Typical Standard L-Shaped School block which is able to achieve better efficient at the reduced site areas.
  • L-Shaped Block allow sufficient space to provide on grade courtyard and open areas. Hall block is tilted and extended to create an atrium space at the main circulation area.
  • Hall block is tilted 24 degree to east to allow penetration of sun light in to the classroom block and atrium.
  • Tilted hall block allow wider corridor to channel gentle breeze along the atrium area.
  • Bridge linkage between two blocks was stagger to create a dialogue between different levels.
  • Position of bridge linkage to minimize casting of shadow on each other.
  • Efficiency of L-Shaped blocks allowed sufficient open space for a passive and active courtyard cater for different activities.
  • Pavilion with a covered play area functions as a passive courtyard for leisure activity.
  • Passive courtyard serves as a buffer area between the atrium, covered playground and basketball Court.
  • Basketball Court functions as an active courtyard for general sport events.

  • Large area of green roofs help to minimize heat island effect
  • Light color façade materials are used that helps to minimize solar heat gain to the building mass.


Project Details

Completion Year 2021
Number of Blocks One
Number of Storeys 7
Type Government, Institutional and Community

Project Team

Project Developer / Owner Education Bureau, HKSAR Government
Project Manager Architectural Services Department, HKSAR Government
Landscape Architect Urbis Limited
M&E Engineer Aurecon Hong Kong Limited
C&S Engineer AECOM Asia Company Limited
Main Contractor Unistress Building Construction Limited
Quantity Surveyor Northcroft Hong Kong Limited
Sustainable Design Consultant Aurecon Hong Kong Limited
Back

  • 1/F, Jockey Club Environmental Building, 77 Tat Chee Avenue, Kowloon Tong, Hong Kong.
  • +852 3994 8888
  • [email protected]

© 2020 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.

Stay connected:




© 2020 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.