• Grand Theatre

  • Tea House Theatre


New Buildings V1.2
Final Gold

Overall Score

The Xiqu Centre is designed to meet recognised sustainability standards and to reduce energy consumption in line with the guidance provided by BEAM Plus Gold Rating.

A cultural sanctuary, blending theatre, art and public space, the Xiqu Centre is a place for contemplation and celebration. Like the soft glow of a lantern behind a bead curtain, it lights up the Eastern entrance of the West Kowloon Cultural District and act as a lantern for Hong Kong.

The concept of "flow" or "qi" is expressed with curvilinear planes and form. The exterior façade is curved with arched openings. Multi-level circulation paths capture the pedestrian flow from adjoining sites and the neighbourhoods.

Green Features

Site Aspects

  • The Car parking spaces are provided to the project which is with convenient pedestrian access to the MTR and other public transportation in the area.
  • The neighborhood is adequately served with basic services and recreational facilities. The project achieves 100% of the applicable sub-items of the Urban Design Guidelines in the Hong Kong Standards and Guidelines.
  • Air Ventilation Assessment by CFD and Wind Tunnel Test were carried out. The project meets the requirements in respect of neighborhood daylight access, environmental management and monitoring and mitigating air pollution, noise pollution and water pollution. Noise from building equipment will not be intruding into neighboring NSR.

Materials Aspects

  • The development meets the requirements of the pre-requisites in timber use in temporary works, use of non-CFC based refrigerants, construction waste management and provision of waste recycling facilities.
  • The credits of sustainable forest products, and avoidance of ozone depleting substances are achieved.

Energy Use

  • Certificate of Compliance Registration (COCR) issued by EMSD to demonstrate compliances with BEC 2012 (Rev.1).
  • Compliance of the credits relating to reduction of annual energy consumption and peak electricity demand, testing and commissioning, operations and maintenance, metering and monitoring as well as energy efficient building layout.

Water Use

  • Water efficient faucets, shower and pantry tap are used to achieve potable water saving.
  • Dual-flush water closets and low flow urinals are in place to reduce effluent discharge.

Indoor Environmental Quality

  • Provisions for hygiene, ventilation, amenity features for enhanced quality and functionality of the building.
  • Measures were suggested to enhance Indoor air quality, thermal comfort, lighting quality.
  • Concerns in acoustics and noise are adequately considered in the design and construction stages.

Innovations and Additions

  • Performance Enhancement under SA 8b(ii)
  • Building Information Modelling
  • Electronic Project Management (ePM) System

Story

Located on the eastern edge of the West Kowloon Cultural District, at the junction of Canton Road and Austin Road, the Xiqu Centre is directly accessible from the Hong Kong West Kowloon Station (Express Rail Link) and Austin MTR station, and easy to reach by public transport from all parts of Hong Kong. The building’s striking design was inspired by traditional Chinese lanterns and blends traditional and contemporary elements to reflect the evolving nature of the art form. Stepping through the main entrance, shaped to resemble parted stage curtains, visitors are led directly into a lively atrium with a raised podium and space for presenting the rich and ancient culture of Chinese traditional theatre.

The building has a total area of 28,164 sqm and houses a Grand Theatre, accommodating 1,075 seats, a Tea House Theatre, with a capacity of up to 200 seats, eight professional studios and a seminar hall, all specially designed for different types of xiqu-related functions and activities. The design details of each of the facilities have also been created in response to the practical requirements and aesthetic features of the art form. A unique feature of the venue is the location of the Grand Theatre at the top of the building, which allows for a large open atrium below with space for exhibitions, stalls, and xiqu demonstrations and workshops.

It successfully blends theatre, arts education and public space together and the design reflects four core design principles integral to the art form and Chinese culture:

  1. The concept of "flow" or "qi" is interpreted in the fluid movements in the building and the use of curved planes, arched openings and circular paths;
  2. The concept of nature is expressed by bringing the landscape into different levels of the building to create in-between spaces;
  3. The concept of gateway and pavilion is represented in the openness and door-less nature of the design, welcoming different visitors into the building from all four of its corners;
  4. The concept of courtyard is presented as a generous covered public space on ground level, which serves as a perfect urban stage for events and celebrations.

  • 1/F, Jockey Club Environmental Building, 77 Tat Chee Avenue, Kowloon Tong, Hong Kong.
  • +852 3994 8888
  • [email protected]

© 2020 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.

Stay connected:




© 2020 Hong Kong Green Building Council Limited. All rights reserved.